25/6/11

Krokodil : Το νέο ναρκωτικό της Ρωσίας



Ο Ολεγκ ρίχνει μια γρήγορη ματιά γύρω του και όντας σίγουρος ότι κανείς δεν τον βλέπει, μπαίνει σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο σοβιετικής περιόδου, όπου τον περιμένει ο Σάσα. Στριμωγμένοι στην βρώμικη κουζίνα ενός διαμερίσματος, αδειάζουν το περιεχόμενο μιας μπλε σακούλας για ψώνια την οποία ο Ολεγκ ‘έχει φέρει μαζί του- παυσίπονα, ιώδιο, υγρό αναπτήρα, λάδι καθαρισμού και μια συλλογή από φιάλες, σύριγγες και μαγειρικά σκεύη.

Μισή ώρα αργότερα, μετά από πολύ βράσιμο, απόσταξη, ανακάτεμα και κούνημα, αυτό που απομένει είναι μια καραμελόχρωμη ουσία στη μύτη της σύριγγας και μια ενοχλητική μυρωδιά καμένου ιωδίου στον αέρα. Ο Σάσα προσαρμόζει μια βρώμικη βελόνα στην σύριγγα και ψάχνει για φλέβα στο μελανιασμένο χέρι του. Μετά από λίγη ώρα βρίσκει το κατάλληλο σημείο και δίνει την σύριγγα στον Όλεγκ λέγοντάς του να κάνει την ένεση. Κλίνει τα μάτια και δέχεται τη δόση του.


Η Ρωσία έχει πιο πολλούς χρήστες ηρωίνης από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο –έως και 2 εκατομμύρια σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς. Για τους περισσότερους, η μοίρα τους είναι μια ζωή γεμάτη εγκληματικές πράξεις, φυλακίσεις, πιθανότητες να κολλήσουν HIV και ηπατίτιδα C και πρόωρος θάνατος. Οι προσπάθειες να διακοπεί η αθρόα είσοδος ηρωίνης από το Αφγανιστάν στη Ρωσία είχαν μικρή επιτυχία και η τιμή του ναρκωτικού στην πιάτσα συνεχώς αυξάνεται και γι αυτούς τους χρήστες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την επόμενη δόση τους, ένα ακόμη πιο τρομερό φάντασμα έχει κάνει την εμφάνιση του.



Το σπιτικό ναρκωτικό το οποίο κάνουν ο Ολεγκ και ο Σάσα είναι γνωστό ως krokodil (κροκόδειλος). Πρόκειται για την ουσία δεσομορφίνη, μία συνθετική οπιούχα ουσία πολύ πιο δυνατή από την ηρωίνη και η οποία δημιουργείται έπειτα από μια σύνθετη αλυσίδα χημικών αντιδράσεων και αναμείξεων, τις οποίες οι εθισμένοι χρήστες πραγματοποιούν από μνήμης αρκετές φορές την ημέρα. Ενώ η ηρωίνη κοστίζει 20 με 60 λίρες Αγγλίας ανά δόση (σημ. 1 Λίρα Αγγλίας = 1,12 Ευρώ), η δεσομορφίνη μπορεί να παρασκευαστεί από χάπια για τον πονοκέφαλο με βάση την κοδείνη, τα οποία κοστίζουν 2 λίρες το   πακέτο και από άλλα συστατικά τα οποία βρίσκονται εύκολα στο σπίτι ή αγοράζονται από το σούπερμάρκετ σε χαμηλή τιμή.

Είναι ένα ναρκωτικό για φτωχούς και τα αποτελέσματά του είναι τρομακτικά. Του δόθηκε το όνομα από το γνωστό ερπετό διότι τα δηλητηριώδη συστατικά του κάνουν το δέρμα φολιδωτό σαν των ερπετών. Τα χειρότερα έπονται. Ο Ολεγκ και ο Σάσα δεν είναι καιρό χρήστες του krokodil αλλά ο Ολεγκ έχει ήδη πληγές που σαπίζουν στο πίσω μέρος του λαιμού του.


«Αν δεν πετύχεις φλέβα, δημιουργείται αμέσως πληγή με πύον» λέει ο Σάσα. Στην πραγματικότητα εισάγουν δηλητήριο στο σώμα τους. Μία φίλη τους, σε μία γειτονική πολυκατοικία, είναι σε ακόμη πιο προχωρημένο στάδιο.


«Δεν θέλει να πάει στο νοσοκομείο και κάνει συνεχώς χρήση. Η σάρκα της ξεκολλάει και κινείται με δυσκολία» λέει ο Σάσα. Φωτογραφίες χρηστών του krokodil σε προχωρειμένο στάδιο είναι πολύ σοκαριστικές. Η σάρκα αποκτά γκρι χρώμα και ξεκολλάει αφήνοντας τα κόκκαλα εκτεθειμένα. Οι χρήστες κυριολεκτικά σαπίζουν μέχρι θανάτου.


*Διαβάστε τη συγκλονιστική συνέχεια ΕΔΩ . Προσοχή , υπάρχει  βίντεο με αποκρουστικές σκηνές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου