15/6/11

Χ.Υ.Τ.Υ Κερατέας.Οι νέες εξελίξεις




Κατατέθηκε και επισήμως την Τετάρτη το απόγευμα, στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων της Νοτιοανατολικής Αττικής.

Η πρόταση περιλαμβάνει μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων και κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού σκουπιδιού, καθώς και Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε έκταση 55 στρεμμάτων στην περιοχή Αγ.Ιωάννης - Φοβόλες (Αμπέλια), στην Κερατέα.

Ειδικότερα, ο δήμος Λαυρεωτικής προτείνει η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων να είναι δυναμικότητας 60.000 - 80.000 τόνων. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Νοτιοανατολική Αττική προέβλεπε μονάδα επεξεργασίας 127.500 τόνων κατ'έτος.

Σχετικά με την μονάδα κομποστοποίησης, η δημοτική αρχή της Λαυρεωτικής εισηγείται να είναι δυναμικότητας 10.000 τόνων αντί των 40.000 τόνων κατ΄έτος που περιελάμβανε ο Περιφερειακός
Σχεδιασμός για το Οβριόκαστρο Κερατέας.

Η Τίνα Μπιρμπίλη θα μεταφέρει την πρόταση του δήμου Λαυρεωτικής στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, προκειμένου αυτή να αξιολογηθεί, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικά και οικονομικά δεδομένα, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χαθούν τα 12,6 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «αν και γίνονται προσπάθειες να μη χαθούν τα χρήματα, το κονδύλι αυτό δίδεται από το Ταμείο Συνοχής για συγκεκριμένο έργο, σε συγκεκριμένο τόπο και για συγκεκριμένο χρόο. Ακόμη κι αν τελικά δεν επιλεγεί η λύση που προτείνει ο Δήμος Λαυρεωτικής και επιμείνουμε στην αρχική πρόταση για το Οβριόκαστρο, δεν υπάρχει χρόνος για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το έργο εντός του 2011 ώστε να απορροφηθούν τα χρήματα». Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής είναι υλοποιήσιμη αν και η έκταση είναι περιορισμένη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου