27/6/11

Σαρκοζί: Έτοιμο σχέδιο για το ελληνικό χρέος



Οι γαλλικές τράπεζες συμφώνησαν στο σχέδιο εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους με νέα 30ετή ομόλογα, είπε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ερωτηθείς για αν το δημοσίευμα της Figaro ανταποκρίνεται στην αλήθεια απάντησε μονολεκτικά «ναι» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβεί το ίδιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας ότι η Γαλλία είναι ανοικτή σε ενδεχόμενες αλλαγές του σχεδίου.

Τα νέα ομόλογα θα έχουν επιτόκια παρόμοια με αυτά που χρεώνει ο προσωρινός μηχανισμός ευρω-στήριξης (EFSF) και θα είναι επιπλέον συνδεδεμένα με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος.

« Καταλήξαμε» είπε, «ότι διευρύνοντας τη διάρκεια στα 30 χρόνια, θέτοντας τα δάνεια αυτά (ομόλογα) στο ίδιο επίπεδο με τα ευρωπαϊκά και προσθέτοντας μια πριμοδότηση με βάση την ανάπτυξη της Ελλάδας, έχουμε φτιάξει ένα σύστημα που πολλές χώρες θα μπορούσαν να το βρουν ενδιαφέρον».

Είναι το συμφέρον όλων, πρόσθεσε, να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα «και αυτοί που προτείνουν αυτήν την τρέλα για την έξοδο από το ευρώ, πρόκειται για παραφροσύνη», σημείωσε, αφού το χρέος θα παραμένει πάντα σε ευρώ και θα μεγαλώσει αυτόματα σε σχέση με το υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.

Νωρίτερα, η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα αρχικό σχέδιο συμφωνίας για να μετακυλίσουν οι εμπορικές τράπεζες της χώρας το ελληνικό χρέος που κατέχουν

«Έχουμε έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο. Είναι ένα πρώτο περίγραμμα», ανέφερε. Σημειώνεται πως οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 15 δισ. ευρώ περίπου.

Το σχέδιο προβλέπει την επανεπένδυση του 50% των ομολόγων που λήγουν έως τα μέσα του 2014 σε νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας και του 20% σε ένα ειδικό ταμείο, σε ομόλογα χαμηλού επιτοκίου, τα οποία πιθανότατα θα έχουν την εγγύηση του προσωρινού μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF).

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν στο ειδικό ταμείο θα λειτουργούν ως ασφάλεια που θα εγγυάται την αποπληρωμή των ομολόγων μετά από 30 χρόνια και έτσι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις όπως ζητούσαν αρκετές τράπεζες.

Οι «τίτλοι υψηλής ποιότητας» εκτιμάται ότι θα είναι κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Για παράδειγμα, για τις γαλλικές τράπεζες θα είναι τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, για τις γερμανικές τα γερμανικά κ.ο.κ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι καθοριστικές λεπτομέρειες όπως η διάρκεια των νέων ομολόγων, τα επιτόκια κ.ά δεν έχουν οριστικοποηθεί ακόμα και αναμένεται να γίνουν τροποποιήσεις μέχρι τις αρχές Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Πηγές από γερμανικές τράπεζες δήλωσαν την Δευτέρα ότι το γαλλικό σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα βάση συζήτησης.

«Η γαλλική πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συμβιβασμού, που από την μία υπογραμμίζει την προθυμία για εθελοντική επιμήκυνση των λήξεων και θα πρέπει να αποτρέπει την πρόκληση πιστωτικού επεισοδίου, ενώ από την άλλη θα δώσει λογικά κίνητρα ώστε να την αποδεκτούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι», δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters.

Δεύτερη πηγή χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρον το μοντέλο αυτό, ενώ τρίτη πηγή είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εντός της ημέρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Γερμανικών Ιδιωτικών Τραπεζών (BdB), Μίκαελ Κέμμερ, δήλωσε την Δευτέρα στο Reuters ότι οι τράπεζες θα αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, αν και η Ένωση ελπίζει ότι θα δοθούν επιπλέον κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των τραπεζών.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμα ότι η μείωση των δαπανών στην Ελλάδα δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κρίσης και χρειάζεται ενίσχυση της ανάπτυξης και της καινοτομίας.

«Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, με τις περικοπές των δαπανών δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος και προσέθεσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη και ο καλύτερος τρόπος γι' αυτό είναι μέσω της καινοτομίας.

Αναφορά στην ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης υπάρχει και σε δημοσίευμα των Financial Times, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η στρατηγική των πιστωτών της Ελλάδας είναι «οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά ανεύθυνη» και ότι ενώ «η λιτότητα ήταν απαραίτητη στην αρχή του προγράμματος, τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη στροφή προς την ανάπτυξη».


Χαιρετίζει το Βερολίνο

Στη Γερμανία, το υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Γαλλίας όσον αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτές προέρχονται από τη Γαλλία» επισήμανε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μάρτιν Κράενμπαουμ.

Δεν υπάρχει σχέδιο Β΄

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση επισήμανε ότι δεν έχει ούτε ως Σχέδιο Β΄την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το πακέτο περικοπών από την ελληνική βουλή.

«Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα», είπε στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για την Ελλάδα είναι «ένας μακρύς, επώδυνος δρόμος» ωστόσο τόνισε ότι στόχος είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα για να ξαναγίνει αξιόπιστη και οικονομικά επιτυχημένη χώρα.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου