16/6/11

Κατασχέσεις αυτοκινήτων και τράπεζες




Οι δανειολήπτες επιστρέφουν τα IX στις τράπεζες


Οι δανειολήπτες επιστρέφουν τα αγορασμένα με δάνειο ΙΧ τους στις τράπεζες, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Όμως οι περισσότερες τράπεζες έχουν σταματήσει τις κατασχέσεις αυτοκινήτων, και αυτό επειδή ξέρουν ότι με την παραλαβή του ΙΧ χάνουν διπλά.

Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε κατάσχεση αυτοκινήτου κοστίζει περισσότερα από 1.000 € και δύσκολα θα καταφέρουν πια να το προωθήσουν σε κάποιον έμπορο μεταχειρισμένων ΙΧ αλλά και γιατί δεν θα εισπράξουν το δάνειο. Έτσι οι τράπεζες προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές να κρατήσουν τα οχήματά τους.

Τα τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι η αγορά ΙΧ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε καθεστώς ύφεσης για αρκετούς μήνες ακόμα και κατ’ επέκταση και το κομμάτι των δανείων για αγορά ΙΧ.

Επίσης τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι μεγάλη πτώση κατά 44,8% σημείωσε ο τζίρος των εταιρειών αυτοκινήτου το τελευταίο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Κατακόρυφη όμως πτώση κατά 50,1% σημείωσαν και οι πωλήσεις ΙΧ το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Η αντίδραση των τραπεζών 

Οι τράπεζες δίνουν δάνεια ... για να πουλήσουν τα αυτοκίνητα που κατάσχεσαν!

Μεγάλες ευκολίες πληρωμής, προκειμένου να μην αναγκασθούν να πάρουν πίσω ως κατασχεθέντα, αυτοκίνητα τα οποία αγοράσθηκαν με δάνειο, κάνουν αυτή την περίοδο οι τράπεζες. Και αυτό γιατί έχουν γεμίσει κυριολεκτικά οι μάντρες όπου «παρκάρονται» τα κατασχεθέντα, ενώ δεν έχει κανένα απολύτως νόημα για τα πιστωτικά ιδρύματα να παίρνουν πίσω αυτά τα ΙΧ από τη στιγμή που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν με κάποιον τρόπο. Γι' αυτό και τον τελευταίο καιρό, οι αρμόδιες διευθύνσεις τους επιλέγουν να καλούν τους δανειολήπτες και να τους προσφέρουν ακόμα καλύτερους όρους αποπληρωμής των δανείων τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνουν έως και στα όρια, υπό την έννοια ότι αν για παράδειγμα, αποπληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του δανείου, τότε, είναι δυνατόν ακόμα και να χαριστεί ένα μικρότερο. Ο στόχος είναι προφανής: να ξεφορτωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα απ αυτά τα δάνεια τα οποία κινδυνεύουν να καταστούν ανά πάσα στιγμή «κόκκινα». Εν μέσω κρίσης, το τελευταίο πράγμα που θα επιδιώξει να διασώσει κάποιος είναι ένα πολυτελές ΙΧ, το οποίο αγοράστηκε τις εποχές των «παχιών αγελάδων».

Γι αυτό και είναι το πρώτο δάνειο (αν έχει περισσότερα του ενός) που θα αφήσει να «κοκκινίσει». Αυτή την εξέλιξη, όμως, προσπαθούν να αποτρέψουν και οι τράπεζες με τη σειρά τους και κάπως έτσι φτάσαμε στα σημερινά επίπεδα.

Πηγές: 1 και 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου