18/6/11

Ελεγχοι για τις συντάξεις - μαϊμού και την τήρηση του πλαφόν




Αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση του πλαφόν στις κύριες συντάξεις αλλά και για τις συντάξεις - μαϊμού αρχίζει το υπουργείο Εργασίας. Ετσι μέσω του Ενιαίου Κέντρου Ελέγχου Συντάξεων αρχίζει μέσα στο επόμενο δίμηνο η διασταύρωση και ο έλεγχος των στοιχείων όλων των συνταξιούχων για την εφαρμογή του πλαφόν στις κύριες συντάξεις, όπως προβλέπεται από τον νόμο 2084/92. Το πλαφόν στις κύριες συντάξεις είναι 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 2.775 ευρώ στα ειδικά Ταμεία.

Οπως παρατηρεί το υπουργείο Εργασίας, με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο όπου για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης υπολογίζονται παρατύπως και διάφορα επιδόματα, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το πλαφόν.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών έναντι συμφερόντων, κυκλωμάτων, αλλά και νοοτροπιών που κατασπαταλούσαν εδώ και δεκαετίες τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων και των φορέων κοινωνικής πολιτικής, τα αποτελέσματα είναι ήδη απτά.

Μερικά βασικότερα παραδείγματα από την αποτελεσματικότητας του ελέγχου είναι τα εξής:

1. Εικονικοί Ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ: Μετά το πέρας της απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ στο Α’ 4μηνο του 2011, διαπιστώθηκε ότι περίπου 8.000 άνθρωποι που υποτίθεται ότι εισέπρατταν τα χρήματα, δεν προσήλθαν για να απογραφούν. Για τον λόγο αυτόν εδώ και 2 με 3 μήνες έχει σταματήσει η καταβολή των συντάξεων στους «δικαιούχους» αυτούς, οι οποίοι σε ετήσια βάση κοστίζουν 54 εκατ. ευρώ.

2. Εικονικές επικουρικές συντάξεις στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ∆ημοσίου: Υστερα από διασταύρωση στοιχείων των συνταξιούχων του Ταμείου οι οποίοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με τα στοιχεία καταβολής κύριας σύνταξης στο πρώτο τετράμηνο του 2011, βρέθηκαν 4.500 οι οποίοι υποτίθεται ότι ελάμβαναν επικουρική σύνταξη, χωρίς να λαμβάνουν κύρια (κυρίως λόγω θανάτου κ.λπ.). Το ετήσιο κόστος ήταν γύρω στα 16,2 εκατ. ευρώ και έχει αρχίσει η διαδικασία διακοπής συνταξιοδότησης.

3. Εντοπισμός εικονικών περιπτώσεων υπερήλικων ασφαλισμένων: Σύμφωνα με στοιχεία της Η∆ΙΚΑ, από ελέγχους που έγιναν, έχουν εντοπιστεί περίπου 9.000 συνταξιούχοι από ένα σύνολο Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ κ.λπ.) οι οποίοι είναι άνω των 100 ετών και λαμβάνουν σύνταξη. Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους ο έλεγχος και η διασταύρωση στοιχείων συνεχίζεται, έτσι ώστε σύντομα και εφόσον διαπιστωθούν παρόμοιες συνθήκες καταδολίευσης, να διακοπεί η καταβολή σύνταξης και σε αυτούς.

4. Καταδολίευση των πιστοποιητικών δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας: Σε στενή συνεργασία των υπηρεσιών και με τη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕ∆, έχουν ήδη ανιχνευθεί πλαστογραφημένα διοικητικά έγραφα βάσει των οποίων επιτήδειοι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας. Για το 2011 αναμένονται να εξευρεθούν περισσότερες από 18.000 περιπτώσεις, οι οποίες σε ετήσια βάση κοστίζουν πάνω από 50 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΟΑΕ∆.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου