26/6/11

Βρέθηκε η λύση για το Ελληνικό χρέος;




Le Figaro: “Aκούστηκαν τα πρώτα ναι”

Tα πρώτα ναι για την εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, ακούστηκαν από ιδιώτες επενδυτές σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Γαλλικής “Le Figaro”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ενώ συνεχίζονται τις τελευταίες ώρες οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών για το Ελληνικό χρέος, ήδη σύμφωνα με πληροφορίες της Figaro, το Γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμφώνησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, σε μια πρόταση που ελπίζουν να κερδίσει τους Ευρωπαίους εταίρους. Το σημαντικό πρώτο βήμα θα γίνει με την πολυαναμενόμενη συνάντηση του International Institute of Finance στο οποίο συμμετέχουν 400 τράπεζες τη Δευτέρα στη Ρώμη.

'Οπως γράφει η εφημερίδα, οι Ευρωπαικές κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει από την Τετάρτη τις διαπραγματεύσεις με τους κατόχους του Ελληνικού χρέους και επιδιώκουν τη συνεισφορά των τραπεζών, των ασφαλιστών και των συνταξιοδοτικών ταμείων. Η πρόταση στην οποία συμφώνησαν είναι απλή: Να επανεπενδύσουν εύθετο ποσοστό των χρεών από τα τρία χρόνια στα πέντε χρονια.

Τη λύση στα μέχρι τώρα αδιέξοδα φαίνεται να δίνει η Γαλλική πρόταση που συνέταξε ομάδα εργασίας με επικεφαλής την BNP Paribas. 
Ακούγεται μπερδεμένο για τους μη έχοντες στενή σχέση με τα οικονομικά, αλλά σύμφωνα με τη Figaro, η λύση στην “Ελληνική εξίσωση” έχει ως εξής: Οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύσουν το 70% των ομολόγων τα οποία θα αποπληρωθούν από την Ελλάδα, όταν “ωριμάσουν”. Το 50% από αυτά τα ομόλογα θα μετατρέπονται σε νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε αυτό που οι οικονομολόγοι ονομάζουν “μηδενικό τοκομερίδιο”, με μετοχές “υψηλής ποιότητας” σε ένα ταμείο που θα λειτουργεί ως ασφάλεια για τα Ελληνικά δάνεια.

Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε την Παρασκευή και οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών ήταν ευνοικές, σύμφωνα με την Figaro που επικαλείται πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου