23/6/11

Σενάριο τρόμου για τους μισθούς και τις συντάξεις



Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, αν το Δημόσιο σταματούσε τις χρηματοδοτήσεις, οι συντάξεις θα μειώνονταν κατά 47%, θα χάνονταν ο 13ος και ο 14ος μισθός, ενώ θα αυξάνονταν τα όρια ηλικίας στο 67ο έτος.
Στον "αέρα" θα βρίσκονταν οι συντάξεις σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να καταβάλει την απαιτούμενη χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια στιγμή αν δεν υπήρχε διαπραγμάτευση με την τρόικα, θα κόβονταν οι συντάξεις κατά 40%, θα αυξάνονταν τα όρια ηλικίας στο 67ο έτος και θα "έσπαγε" η εθνική συλλογική σύμβαση με παράλληλη απώλεια του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Το εξαιρετικά αρνητικό σενάριο για τις συντάξεις και τους μισθούς σκιαγράφησε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης. Με βάση στοιχεία που παρουσίασε, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και το Δημόσιο για να καταβάλουν φέτος τις συντάξεις χρειάζονται 32 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα χρήματα, τα 17 δισ. προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων και τα 15 δισ. από κρατική χρηματοδότηση. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταβάλλει 1,25 δισ. ευρώ στα Ταμεία.

Με βάση στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και το δημόσιο για να καταβάλουν φέτος τις συντάξεις χρειάζονται 32 δισεκατομμύρια ευρώ

Επομένως -όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γιώργος Κουτρουμάνης- οποιαδήποτε αδυναμία του Δημοσίου να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις "σημαίνει αδυναμία των Ταμείων να καταβάλουν περίπου το 47% της σύνταξης". Μάλιστα υπάρχουν Ταμεία, όπως ο ΟΓΑ, που θα αδυνατούν να καταβάλουν το 80% των συντάξεων.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως "αν δεν υπήρχε σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα":

    Δεν θα υπήρχε ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
    Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούσαν να υπογράφονται με αποδοχές κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση.
    Οι κύριες συντάξεις θα ήταν ενδεχομένως κατά 40% χαμηλότερες.
    Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα έφταναν στο 67ο έτος.
    Οι συντάξεις χηρείας δεν θα χορηγούνταν κάτω από το 65ο έτος της ηλικίας.

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε πως "είναι σαφώς επώδυνα, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο", αλλά πρόσθεσε πως οι επιλογές του υπουργείου Εργασίας έχουν ως στόχο "να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι".

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου