26/6/11

Πέντε κλάδοι «ατμομηχανές» για την επανεκκίνηση της οικονομίας



Τουρισμός, ναυτιλία, τρόφιμα-αγροτικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών, Μέταλλα και ΑΠΕ έχουν τη δυνατότητα με την εξωστρέφεια και την ευελιξία τους, να στηρίξουν τα ταμεία του κράτους με «φρέσκο» χρήμα και να βοηθήσουν στη μείωση του δημόσιου χρέους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εκμεταλλευτεί η χώρα στο μέγιστο τις δυνατότητες αυτών των κλάδων, είναι η νέα κυβέρνηση να ικανοποιήσει πάγια και δίκαια αιτήματά τους, να άρει τη γραφειοκρατία στην πράξη και τέλος να δημιουργήσει ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα που θα δίνει κίνητρα σε εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Τουρισμός
«Χρυσωρυχείο» για τη χώρα
«Ο τουρισμός για τη χώρα είναι χρυσωρυχείο και έχουμε εθνικό καθήκον να ενισχύσουμε σημαντικά αυτόν το νευραλγικό τομέα», ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης θέλοντας να καταδείξει τη σημασία αλλά και την τεράστια συμβολή του κλάδου. Τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει σταθερά πάνω από 15% στο ΑΕΠ και κατά 18,5% στην απασχόληση με 774.200 εργαζόμενους. Μέχρι το 2019 η απασχόληση στην τουριστική οικονομία μπορεί να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 360.000 άτομα, καλύπτοντας το 100% των ανέργων κατά το 2009.
Οι εισπράξεις το 2010 ανήλθαν σε 10,4 δισ. ευρώ, με τους περισσότερους ταξιδιώτες να προέρχονται από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλεια, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ το τελευταίο διάστημα σημαντική είναι η αύξηση που παρατηρείται από τη Ρωσία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Εξίσου θετικές είναι οι προβλέψεις, καθώς οι έως τώρα ενδείξεις σηματοδοτούν αύξηση 10% στις εισπράξεις από τον εξωτερικό τουρισμό, έναντι πτώσης τους κατά 7,6% το 2010. Ωστόσο, παρά τα ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού, από τα οποία ξεχωρίζουν οι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, το τελικό προϊόν μπορεί να χαρακτηριστεί μέτριο, καθώς αδυνατεί να προσελκύσει επισκέπτες υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που αφορούν από ολοκληρωμένα τουριστικά θέρετρα (Resorts), συνεδριακά κέντρα, μαρίνες, spa και ιαματικές πηγές, γήπεδα γκολφ, θεματικά πάρκα έως ειδικού ενδιαφέροντος τουριστικές υποδομές, εξακολουθούν να μένουν ανεκμετάλλευτες.
Για να αντιστραφεί αυτή η εικόνα, ο ΣΕΤΕ προτείνει ανάμεσα στα άλλα, την ανάληψη του κεντρικού συντονισμού της τουριστικής πολιτικής από πρόσωπο ή όργανο ευθέως κατευθυνόμενο και ελεγχόμενο από τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος και την ίδρυση νέας δομής, στα πρότυπα του επιτυχημένου μοντέλου του Maison de la France και Visit Britain με αντικείμενο το marketing, την προβολή και εκπροσώπηση του ελληνικού τουρισμού στις ξένες αγορές.

Ναυτιλία
Πρώτη δύναμη στον κόσμο
Μπορεί η συμβολή της ποντοπόρου ναυτιλίας στα εθνικά έσοδα να είναι ήδη τεράστια, ωστόσο ακόμη και τώρα υπάρχουν περιθώρια για να ενισχυθεί περαιτέρω, όπως υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές αλλά και άνθρωποι του κλάδου. Ωστόσο, για να γίνει αυτό πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύνολο μέτρων, με έμφαση στις υπηρεσίες που προσφέρει η χώρα μας στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών. Αυτά αφορούν μεταξύ άλλων:
Να γίνει πιο ανταγωνιστική η ναυπήγηση και επισκευή πλοίων στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη θέση της χώρας ως το κέντρο της Μεσογείου.
Να εξελιχθεί με ταχύτερο ρυθμό η λειτουργία του Πειραιά ως ναυτιλιακού κέντρου.
Να καταπολεμηθεί η εκτεταμένη γραφειοκρατία, παράγοντας που αποτρέπει πολλές ναυτιλιακές επιχειρήσεις από το να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.
Να αναβαθμισθεί ουσιαστικά η προσφορά ανταγωνιστικής εργασίας (εξειδικευμένης και ανειδίκευτης) ώστε να είναι δυνατό να καλύπτει τουλάχιστον την υπάρχουσα ζήτηση για πλοιάρχους και μηχανικούς.
Σήμερα, η συμβολή της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας στην εθνική οικονομία είναι τεράστια. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το διάστημα 2000-2010 η ναυτιλία συνεισέφερε στα κρατικά έσοδα 140 δισ. ευρώ σε συνάλλαγμα, το οποίο αντιστοιχεί στο μισό του συνολικού δημοσίου χρέους της χώρας ή σε 3,5 φορές το ποσό που εισέπραξε και θα εισπράξει η χώρα από το Γ΄ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2000-2013. Μόνο στο δεκάμηνο του περασμένου έτους, οι ναυτιλιακές δραστηριότητες απόφεραν συνάλλαγμα ύψους 13 δισ. δολαρίων. Την ίδια ώρα, οι Έλληνες εφοπλιστές βρέθηκαν και το 2010 στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας καθώς ο υπό ελληνική διαχείριση στόλος (πλοία 1.000 gt και άνω) διέθετε 3.150 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 186.095.162 dwt έναντι 3.064 πλοίων συνολικής μεταφορικής ικανότητας 169.426.690 dwt που ήταν στις αρχές του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκδοση «Review of Maritime Transport 2010» της Unctad.
Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με όρους χωρητικότητας dwt παραμένει η Ιαπωνία η οποία το 2009 είχε υπερκεράσει για λίγο την Ελλάδα, ενώ στην τρίτη θέση αναρριχήθηκε η Κίνα, ξεπερνώντας τη Γερμανία που βρέθηκε στην τέταρτη θέση.

ΑΠΕ
Ανεκμετάλλευτος «θησαυρός»
«Ο ήλιος θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση», υποστήριξε πριν από μερικές ημέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανκ Σόιμπλε.
Όσο και αν αυτό ξένισε ορισμένους, η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί αποτελέσει λύση για να τονωθεί η οικονομία και να περιοριστεί το δημόσιο χρέος. «Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας από τη Γερμανία και θα μπορούσε να εξάγει σε μας ρεύμα. Η ελληνική οικονομία θα είχε έτσι ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν και μάλιστα περιζήτητο», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, δείχνοντας το δρόμο στον οποίο πρέπει να κινηθούμε. Ωστόσο, πόρρω απέχουμε από αυτό το στόχο καθώς σήμερα, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ένα σχετικά μικρό ποσοστό των αδειών παραγωγής έχουν φτάσει στο στάδιο λειτουργίας, παρά το γεγονός ότι η συνολική δυναμικότητα των σχετικών έργων παρουσίασε σημαντική αύξηση το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την ICAP, η συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα μονάδων ΑΠΕ κινήθηκε ανοδικά την οκταετία 2002-2010 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 20,3%, ενώ οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 25% το 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Καθυστερήσεις όμως παρουσιάζονται και στα νέα έργα ΑΠΕ, καθώς πέραν των έντονων αντιδράσεων που υπάρχουν από τις τοπικές κοινωνίες, προβλήματα και περιπλοκές προκάλεσαν ο «Καλλικράτης» και η νομοθεσία σε ό,τι έχει να κάνει με τις προστατευμένες εκτάσεις και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Τρόφιμα - αγροτικά προϊόντα
Απεριόριστες δυνατότητες
«Ο κλάδος των τροφίμων δεν έχει εξαντλήσει όλες του δυνατότητες σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση και κατάκτηση μεριδίων στη διεθνή αγορά» επισημαίνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.
Το πρώτο βήμα για να αποκτήσει η ελληνική βιομηχανία τροφίμων τη θέση που μπορεί στην παγκόσμια αγορά είναι να αποκατασταθεί η ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων και να ενισχυθούν τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο εξωτερικό. Θα πρέπει επίσης όπως υπογραμμίζει η κ. Σακελλαρίδη τα ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν πρόσβαση σε εναλλακτικά δίκτυα διανομής, από τις μεταφορές και τα logistics, ως τα εστιατόρια και τους αυτόματους πωλητές, προκειμένου να έχουν μόνιμη, διαρκή και αποτελεσματική παρουσία στις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων καλύπτει το 15% των εξαγομένων ελληνικών προϊόντων και απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 360.000 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), το πρώτο τρίμηνο του 2011, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στα τρόφιμα γενικά ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 25%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Νωπά, κατεργασμένα, μεταποιημένα ή προϊόντα που ενσωματώνουν τεχνογνωσία και τεχνολογία, στην πλειονότητά τους τα ελληνικά τρόφιμα αποδεικνύονται ποιοτικά και πείθουν ακόμη και τις πιο σκληρές διεθνείς αγορές. Οι οιωνοί είναι κάτι περισσότερο από ευνοϊκοί, καθώς οι καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο στρέφονται ολοένα και περισσότερο στη μεσογειακή διατροφή και δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο από ποτέ για το γευστικό πλούτο της Ελλάδας.

Μέταλλα
Μοχλός ανάπτυξης
Σε «μοχλό» ανάπτυξης μπορεί αναδειχθεί ο κλάδο των μετάλλων λόγω της έντονης εξωστρέφειας και της προσαρμοστικότητας στις νέες συνθήκες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕ, Σωκράτη Μπαλτζή, προϋπόθεση για να οδηγήσει την ανάπτυξη ο κλάδος της μεταλλουργίας, είναι η χάραξη μεταλλευτικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, η δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου και να πεισθεί η κοινωνία ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα λειτουργήσει υπέρ της.
Οι προοπτικές είναι θετικές για τον κλάδο, καθώς η διεθνής ζήτηση για μέταλλα και μετάλλευμα συνεχίζει να είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Παρά την κρίση που βαθαίνει στην εγχώρια αγορά, το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο κατάφεραν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της κρίσης και ανάπτυξαν τις εξαγωγές τους, εκμεταλλευόμενες την ανάκαμψη των διεθνών αγορών. Μόνο για το 2009, οι εξαγωγές του κλάδου ανήλθαν σε 608,2 εκατ. ευρώ.

Στοίχημα το ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο
Σύγχρονο και παραγωγικό κράτος
Στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους, παράλληλα με τις αποκρατικοποιήσεις και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων πρέπει να στρέψει τις δυνάμεις της η νέα κυβέρνηση. Ένα κράτος, το οποίο αντί να εμποδίζει, να στέκεται αρωγός στην υγιή επιχειρηματικότητα, η οποία θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας προς όφελος όλων. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι θεωρούν πως η κρίση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Δημοσίου και να συμβάλει και αυτό από την πλευρά του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Το πραγματικό πάντως «στοίχημα» για την Ελλάδα παραμένει η δημιουργία ενός σταθερού ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει, μέσα από τα κατάλληλα κίνητρα τις νέες επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα «πυροδοτήσουν» την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Πετάξτε το φορολογικό σας σύστημα και δημιουργήστε ένα νέο απλούστερο» είπε ο Steve Forbes στην ομιλία του στο πλαίσιο του 1ου Greek Power Summit, και τόνισε την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής «όπου τα μέτρα ανάπτυξης θα παίζουν σημαντικό ρόλο, ώστε η Ελλάδα να καταστεί το Χονγκ Κονγκ ή η Νέα Ζηλανδία των Βαλκανίων».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου