29/6/11

«Γης μαδιάμ» η Αθήνα - 500 κουκουλοφόροι γκρεμίζουν το κέντρο





Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος. Λιγότεροι από 500 κουκουλοφόροι έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στο κέντρο της πόλης, βάζοντας φωτιές, σπάζοντας καταστήματα και προχωρώντας σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Με αφετηρία την πλατεία Συντάγματος, όπου οι κουκουλοφόροι καλύπτονται πίσω από την παρουσία «αγανακτισμένων», εφορμούν κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες εξίσου αμείωτα συνεχίζουν τη χρήση δακρυγόνων. Επεισόδια λαμβάνουν χώρα και στους γύρω δρόμους, στη Σταδίου ως την πλατεία Κολοκοτρώνη, στην Πανεπιστημίου ως τα Προπύλαια αλλά και στις Αμαλίας, Φιλελλήνων και Ερμού.

Η αστυνομία έχει περικυκλώσει την πλατεία Συντάγματος αλλά δεν επεμβαίνει εκεί, καθώς στον χώρο υπάρχουν και «αγανακτισμένοι», ενώ επιθέσεις σημειώνονται και στην κάτω πλευρά, προς τις οδούς Μητροπόλεως και Ερμού. Η ΕΛΑΣ κάνει λόγο για 30 προσαγωγές και 11 συλλήψεις, ενώ μιλάει για 31 τραυματίες αστυνομικούς.
Στις φλόγες παραδόθηκε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ ζημιές μεγάλες έχουν γίνει σε όλα σχεδόν τα καταστήματα της «εμπόλεμης», κατά πως φαίνεται, περιοχής.


Στις 6.00, μετά από πολλές ώρες συγκρούσεων και μετά την συντονισμένη επιχείρηση που ανέπτυξαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ για να «καθαρίσουν» την πλατεία και τους γύρω δρόμους, τα αστυνομικά μπλόκα ξανάνοιξαν και οι «αγανακτισμένοι» άρχισαν να επανέρχονται στην πλατεία.

Η ανάπαυλα κράτησε μέχριο τις 6.10, οπότε οι συγκρούσεις ξεκίνησαν και πάλι αρχικά στους γύρω δρόμους και στη συνέχεια και στην πλατεία. Εκείνη την ώρα ξέσπασε πυρκαγιά στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., στο ισόγειο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ φλόγες ξεπετάχθηκαν και στην πλατεία, όπου καίγονταν τα τραπεζοκαθίσματα καφετέριας.

Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκε και ο φωτορεπόρτερ του New York Times Magazine κ. Γκαμπριέλ Μικαλίτσι, ο οποίος κάλυπτε τα γεγονότα. Ο δημοσιογράφος, που χτυπήθηκε στο κεφάλι από γκλοπ αστυνομικού, μεταφέρθηκε από συναδέλφους του στην Πολυκλινική, όπου οι γιατροί του έκαναν επτά ράμματα.

Φωτιά ξέσπασε στην είσοδο του υποκαταστήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, έσβησε όμως λίγο αργότερα μετά από παρέμβαση δύο οχημάτων της Πυροσβεστικής

Φωτιά εκδηλώθηκε αργότερα σε κτίριο στην Πανεπιστημίου
, απέναντι από τα Προπύλαια. Τρεις άνθρωποι που ήταν εγκλωβισμένοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Πυκνός μαύρος καπνός είχε σκεπάσει και νωρίτερα την πλατεία Συντάγματος. Οι κουκουλοφόροι είχαν βάλει φωτιά σε ένα περίπτερο επί της πλατείας και μία διαφημιστική πινακίδα, ενώ η ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα από τα χημικά, γίνεται ακόμα πιο αποπνικτική εξαιτίας του καπνού. Τα επεισόδια συνεχίζονται στην πλατεία και στους γύρω δρόμους με συνεχείς «οδομαχίες» μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κουκουλοφόρων.

Τα ΜΑΤ έχουν απωθήσει και από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη κάθε διαδηλωτή ή κουκουλοφόρο και κατά διαστήματα εξαπολύουν επιθέσεις κατά των ομάδων που συνεχίζουν τα επεισόδια.

Εν τω μεταξύ, επιχείρηση μεταφοράς ανθρώπων οι οποίοι έχουν τραυματισθεί ή αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά που έχουν «πνίξει» την πλατεία βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω των συρμών του μετρό ώστε να αποβιβασθούν σε άλλους σταθμούς από όπου μπορούν να τους παραλάβουν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Διαρκές είναι το κυνηγητό και οι μάχες «σώμα με σώμα» στο κέντρο της Αθήνας που «μαίνονται» από το μεσημέρι της Τετάρτης, την ώρα που εντός της Βουλής ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Κουκουλοφόροι συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Συντάγματος και στους γύρω δρόμους, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τα δακρυγόνα.

Οι οδομαχίες εντοπίζονται στις οδούς Φιλελλήνων, Ερμού, Καραγεώργη Σερβίας, Σταδίου. Επίσης, εντάσεις εντοπίζονται στη λεωφόρο Αμαλίας, αλλά και στη συμβολή των οδών Βας. Γεωργίου Α’ και Πανεπιστημίου, μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Λίγο μετά τις 17.00 η αστυνομία «καθάρισε» από τους διαδηλωτές όλο το τμήμα της λεωφόρου Αμαλίας μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη απωθώντας τους προς την Πανεπιστημίου όπου και παραμένουν. Προς στιγμήν ζητήθηκε να μετακινηθούν και τα δημοσιογραφικά συνεργεία που έχουν «στρατοπεδεύσει» στα λουλουδάδικα και να ακολουθήσουν και οι δημοσιογράφοι τους διαδηλωτές, ωστόσο μετά τις διαμαρτυρίες η εντολή αποσύρθηκε.

Η ίδια τακτική ακολουθείται πλέον από την αστυνομία σε όλη την έκταση της πλατείας και τους γύρω δρόμους με τη χρήση γκλοπ και χημικών όποτε παρουσιάζεται αντίσταση σε μια σαφή προσπάθεια να αδειάζει όλη η περιοχή γύρω από τη Βουλή και οι διαδηλωτές να απωθηθούν είτε προς την Ομόνοια, μέσω Πανεπιστημίου και Σταδίου, είτε στην απέναντι πλευρά προς του Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Δεκαέξι τραυματίες

Από τα επεισόδια τουλάχιστον 16 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα και τραύματα από πέτρες και άλλα αντικείμενα, από τους οποίους ένας παρέμεινε για νοσηλεία στον Ευαγγελισμό. Εν τω μεταξύ, δεκάδες άτομα ζήτησαν τις πρώτες βοήθειες στα πρόχειρα ιατρεία που έχουν στηθεί στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.

Νωρίς το πρωί προπηλακίστηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, κυρία Λιάνα Κανέλλη, όταν επιχείρησε να κατευθυνθεί προς τη Βουλή, ενώ χωρίς προβλήματα έφτασαν στο Κοινοβούλιο οι υπόλοιποι βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων.
Τριάντα προσαγωγές έχει ανακοινώσει ως αυτή την ώρα η ΕΛΑΣ, ενώ έχουν γίνει  έντεκα συλλήψεις για διάφορα αδικήματα. Τριανταένας αστυνομικοί έχουν επίσης τραυματιστεί και μεταφερθεί στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Εκκένωση King George


Εν τω μεταξύ, εντολή για εκκένωση του ξενοδοχείου King George δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από τη διοίκηση της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Τρίτη είχε συζητηθεί με κάποιους πελάτες το ενδεχόμενο μεταφοράς τους σε άλλο χώρο. Οσοι συμφώνησαν μεταφέρθηκαν το βράδυ της Τρίτης, ενώ όσοι απέμειναν, αναχώρησαν τελικά το μεσημέρι της Τετάρτης για ασφαλή χώρο, επίσης στο κέντρο αλλά μακριά από τα επεισόδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Διεύθυνση του ξενοδοχείου King George Palace με γνώμονα την ασφάλεια των ενοίκων και των εργαζομένων ανακοινώνει την πλήρη εκκένωση του ξενοδοχείου λόγω του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα στην Πλατεία Συντάγματος»

Η κατάσταση είναι αφόρητη στο κέντρο της Αθήνας από τους καπνούς και τα χημικά και τα πολυτελή ξενοδοχεία που αυτές τις μέρες ήταν γεμάτα με τουρίστες, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.

Μεγάλες καταστροφές

Προθήκες καταστημάτων στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βουκουρεστίου, Αμερικής, Ερμού, Μητροπόλεως, Αμαλίας, Φιλελλήνων, Οθωνος και άλλες, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις επιδρομές των κουκουλοφόρων. Πεζοδρόμια αλλά και μάρμαρα της πλατείας Συντάγματος, ακόμη και από το συντριβάνι, έχουν μεταβληθεί σε «όπλα» για τους κουκουλοφόρους που τα πετούν προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ολα ξεκίνησαν στις 13.40

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί: περίπου στις 10.00, διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές σε κάδους, στα μπλόκα που είχαν προγραμματιστεί στη συμβολή των οδών Ερατοσθένους και Βασ. Κωνσταντίνου. Επεκτάθηκαν όμως λίγη ώρα πριν από τις 14.00 το μεσημέρι, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ρίξει το σιδερένιο κιγκλίδωμα που εδώ και μέρες έχει στηθεί μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών, ενώ επιχείρησαν να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους προς την πλατεία Συντάγματος. Από εκεί τη στιγμή ως τώρα, το Σύνταγμα θυμίζει πεδίο μάχης: κουκουλοφόροι επιτίθενται κατά των ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Οι κουκουλοφόροι κινούνται κυρίως από την οδό Βας. Γεωργίου Α’, μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, και ορισμένοι από την πλευρά της οδού Πανεπιστημίου, ενώ συχνά τα ΜΑΤ φτάνουν ως τα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος προκειμένου να τους απωθήσουν.

«Επέλαση» των ΜΑΤ

Διμοιρίες των ΜΑΤ επιχειρούν συχνά αιφνιδιαστικές «επελάσεις» στις οδούς Βασ. Γεωργίου Α’, Αμαλίας, Φιλελλήνων και Σταδίου, καταφέρνοντας να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους, ενώ στο έργο τους συνδράμουν και ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, που επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες.
Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών παραμένει στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, κυρίως επί της Ερμού, ενώ μερικές δεκάδες «αγανακτισμένων» κάθονται μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Αλλο τμήμα των διαδηλωτών παραμένει στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
Από τα μεγάφωνα που έχουν στήσει οι «αγανακτισμένοι» στην πλατεία Συντάγματος γίνονταν εκκλήσεις για ψυχραιμία και για αποχώρηση των κουκουλοφόρων αλλά και των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο. Παράλληλα, από τα πρόχειρα ιατρεία που έχουν στήσει εθελοντές διασώστες στην είσοδο του Μετρό στο Σύνταγμα, γίνονταν εκκλήσεις για αντι-ασφυξιογόνες μάσκες, νερά και χάπια Μαλόξ που χρησιμεύουν για την ανακούφιση των συνεπειών από τα δακρυγόνα.

Ενταση από το πρωί


Επεισόδια δημιουργήθηκαν και νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, στα μπλόκα που είχαν προγραμματίσει οι «αγανακτισμένοι», σε Καλιμάρμαρο, Ρηγίλλης αλλά και  Βασ. Σοφίας. Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει κλοιό ασφαλείας γύρω από τη Βουλή και το Σύνταγμα προκειμένου να είναι δυνατή η άφιξη και η αναχώρηση των βουλευτών και των αρχηγών των κομμάτων. Σε ένα από τα μπλόκα προπηλακίστηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, κυρία Λιάνα Κανέλλη, όταν επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό της και κατεύθυνση προς τη Βουλή.
Λόγω των επεισοδίων μπλοκαρισμένοι είναι κεντρικοί δρόμοι, όσοι τουλάχιστον δεν έχουν αποκλειστεί από «αγανακτισμένοι» ή αστυνομικούς, ενώ κλειστός παραμένει από το πρωί ο σταθμός του Μετρό στον Ευαγγελισμό.

Καταγγέλουν ξυλοδαρμό συνδικαλιστή


Τον ξυλοδαρμό του συνδικαλιστή, κ. Γ. Χαρίση από άνδρες των ΜΑΤ καταγγέλλει η ΠΟΕ - ΟΤΑ. Η συνδικαλιστική οργάνωση των αυτοδιοικητικών υπαλλήλων καταγγέλλει την«απρόκλητη και βίαιη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ σε βάρος εργαζομένων - διαδηλωτών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο ύψος του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Β' Αντιπρόεδρου της Ομοσπονδίας, κ. Γιώργου Χαρίση».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Χαρίσης «διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, έχοντας υποστεί τραύματα στο κεφάλι από σφοδρά χτυπήματα με γκλόμπ που του κατάφεραν άνδρες των ΜΑΤ». Οι ιατροί του νοσοκομείου του έκαναν ράμματα, ενώ η υγεία του βρίσκεται υπό παρακολούθηση. «Η ΠΟΕ - ΟΤΑ δηλώνει ότι οι βίαιες και αδιάκριτες με άνωθεν εντολή επιθέσεις των Αστυνομικών Δυνάμεων δεν πρόκειται να κάμψουν τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων»,σημειώνεται στην ανακοίνωση.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου