5/5/11

Iceland: Beyond Sigur Rós


Οι Ισλανδοί Sigur Ros (Σίγκουρ Ρός = ισλ.τριαντάφυλλο νίκης) είναι ένα συγκρότημα που γνώρισε επιτυχία τα τελευταία χρόνια με την ατμοσφαιρική και μινιμαλιστική μουσική του.
Κύρια χαρακτηριστικά της μουσικής τους είναι το ethereal wave,το φαλτσέτο του τραγουδιστή και κιθαρίστα τους καθώς και το παίξιμο της κιθάρας με δοξάρι.


Αυτό που οι αγγλόφωνοι αποκαλούν Ethereal wave (μτφρ.αιθέριο κύμα) είναι ένα μουσικό στοιχείο που προέρχεται από το Gothic Rock των 80's και συγκροτήματα όπως οι Cocteau Twins,Dead can Dance,This Mortal Coil,Siouxsie and the Banshees κ.λ.π. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η "ατμοσφαιρική " κιθάρα με τη χρήση echo και delay.
Το παίξιμο του δοξαριού με κιθάρα είναι μια πολύ δύσκολη τεχνική διότι στην κιθάρα σε αντίθεση με το βιολί,το τσέλο ή τη βιόλα η γέφυρα από την οποία περνούν οι χορδές είναι  επίπεδη ενώ στα άλλα όργανα κάθετη. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο στην κιθάρα να παιχτούν οι νότες στις μεσαίες χορδές.
Ο πρώτος που  φέρεται να πειραματίστηκε και να εφήρμοσε αυτή την τεχνική είναι ο Βρετανός κιθαρίστας Eddie Phillips (1942 -) στα μέσα της δεκαετίας του 60'. Αυτός  όμως που έκανε γνωστή τη συγκεκριμένη τεχνική σε ευρύτερο κοινό είναι ο Jimmy Page (κιθαρίστας των Yardbirds και των Led Zeppelin).

Φέτος με αφορμή το διεθνές μουσικό ενδιαφέρον που παρουσίασε η περίπτωση των Sigur Ros, γυρίστηκε ένα 30λεπτο ντοκιμαντέρ σχετικά με την ανεξάρτητη Ισλανδική μουσική σκηνή.

Μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.seriousfeather.com/iceland/index.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου