14/5/11

Περαίωση για τα χρέη στους δήμους



Δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να εισπράξει 1,8 δισ. ευρώ, αλλά και στους οφειλέτες των ΟΤΑ να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, δίνει με τροπολογία του το υπουργείο Εσωτερικών. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτό να εισρεύσει «χρήμα» στα ταμεία των δήμων σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα θα διευκολυνθούν οι πολίτες που λόγω χρεών προς τους ΟΤΑ δεν θα μπορούσαν πλέον να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

 Σημειώνεται ωστόσο, ότι στη σχετική ρύθμιση δεν θα υπαχθεί το σύνολο των οφειλετών, αλλά αποκλειστικά εκείνοι που λόγω της κρίσης δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους, καθώς επίσης ότι για πρώτη φορά δεν θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή από προσαυξήσεις και πρόστιμα. Έτσι, λοιπόν, ως προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση θεσπίζεται, οι οφειλέτες να έχουν καταβάλει στο δήμο τουλάχιστον το 30% των υποχρεώσεών τους. Ο οφειλέτης θα μπορεί να προβεί είτε σε εφάπαξ εξόφληση της οφειλής και του 15% των προστίμων και των προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής είτε σε εξόφληση σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις της οφειλής και του 30% των προστίμων και προσαυξήσεων.

Εντός τριμήνου από τη δημοσίευση της τροπολογίας, τα δημοτικά συμβούλια με απόφασή τους θα εξειδικεύσουν τους όρους αποπληρωμής των χρεών, δηλαδή θα καθορίσουν το ανώτερο ποσό οφειλής για το οποίο θα προβλέπεται μόνον εφάπαξ καταβολή, καθώς και τον αριθμό των δόσεων ανάλογα με το ύψος των οφειλών. Σε κάθε περίπτωση ως όριο ορίζονται οι 20 δόσεις. Οι οφειλέτες, από την πλευρά τους, πρέπει μέσα σε τρεις μήνες από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να δηλώσουν τον τρόπο εξόφλησης της οφειλής. Στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής, θα πρέπει να δώσουν προκαταβολή ύψους 20% της συνολικής οφειλής και να εξοφλήσουν το υπόλοιπο σε έξι μήνες.
Σε δόσεις
Εάν επιλέξουν εξόφληση σε δόσεις, θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση. Η μη καταβολή δύο δόσεων ή της τελευταίας δόσης εντός δύο μηνών από τη λήξη της, θα οδηγήσει σε ακύρωση της ρύθμισης και θα γίνει απαιτητό το σύνολο των χρεών.

Στις οφειλές οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν περιλαμβάνονται τα μισθώματα, οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις ή εκκρεμούν προσφυγές γι' αυτές στα δικαστήρια, καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει αποφανθεί η αρμόδια φορολογική επιτροπή και έχουν επικυρωθεί από το δημοτικό συμβούλιο, όχι όμως πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές.

Πηγή: Ημερησία 13/05/2011 του Ηλία Μπενέκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου